Az emberi társadalmak a különböző korokban/korszakokbanfejlettségük függvényében különbözőképpen vélekedtek az egészség megtartásáról, a betegségek megelőzéséről és a betegségek (járványok) kezeléséről.
A sarcopenia jellemzője a vázizmok tömegének csökkenése és funkciójuk (izomerő és/vagy általános fizikai teljesítőképesség) károsodása, melynek prevalenciája az életkor előrehaladtával emelkedik. A sarcopenia felismerésének jelentőségét az adja, hogy fizikai funkciókárosodással, rosszabb életminőséggel és emelkedett halálozással társulhat, emellett jelentős anyagi terhet ró az egészségügyi ellátórendszerekre is.
Míg az elmúlt évtizedekben betegeink többnyire COPD-ben szenvedő vagy tbc-n átesett betegek voltak, napjainkban egyre nagyobb jelentőséget kap a tüdőtranszplantáltak, a tüdőfibrózisos és a malignus tüdődaganatos, valamint a covidos betegek rehabilitációja.
A rostokban dús táplálkozás kínai gyógynövények fogyasztásával kiegészítve kedvezően befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegek HbA1c-értékét, közli a PharmaOnline.
A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kezelésében a többszörösen telítetlen zsírsavak, a melatonin, illetve a vasat plusz cinket tartalmazó készítmények kedvező hatása igazolható – közölte a PharmaOnline.
Komplementer és alternatív medicina gyulladásos bélbetegségben 1. évf.1. szám
Medical Online >> Rovatok >> gasztroenterológia
2013-01-23
A hagyományos kezeléssel foglalkozó kollégák számára is fontos a legnépszerűbb CAM-módszerek ismerete, mert a betegek 80 százaléka alkalmaz valamilyen kiegészítő gyógymódot.
Senki sem tudja megváltoztatni azokat a géneket, amelyeket az őseitől örökölt, de mindenki kiválaszthatja azt az étrendet, mellyel kedvezően befolyásolhatja az örökölt kockázatot, amivel megszületett.
Két amerikai kutató áttekintette, hogy a gyógyszeripar előállította szerek helyett milyen természetgyógyászati módszerekkel igyekeznek mérsékelni, sőt lehetőleg megszüntetni a magas vérnyomást.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?